آیا کولر گازی با گاز کار میکند؟
شاید برای شما هم این سوال مطرح شده باشد که کولر گازی چگونه کار میکند و آیا کولر گازی به گاز شهری نیاز دارد یا خیر؟ برای جواب این سوال ابتدا باید طریقه عملکرد اسپلیت یا همان کولر گازی را یاد گرفت و سپس به این موضوع در نمایندگی ایوولی پرداخت.پاسخ به سوال اینکه آیا کولرگازی با گاز کار میکند شامل موارد زیر است:
●منظور از گاز در کولرگازی چیست؟
●منظور لزسیکل کولرگازی چیست؟
●مسیر حرکت گاز در حالت سرمایش و گرمایش
●انواع گاز مورد استفاده در کولرگازی
منظور از گاز در کولر گازی چیست؟
از مهمترین دلایلی که بسیاری از افراد هنگام خرید کولر گازی گمان میکنند که از گاز شهری استفاده شده است همین کلمه گاز در کولر گازی است. کولر گازی یا اسپلیت جهت تولید سرمایش و گرمایش از یک مبرد یا ماده خنک کننده که در سیکل و یا مسیر دستگاه قرار دارد استفاده میکنند.
این گاز با گاز شهری متفاوت بوده و دارای ویژگیهای خاص نظیر نقطه جوش بسیار پایین، نقطه اشباع بالا است. پس از این قضیه این نتیجه را میگیریم که گاز کولر گازی دارای ویژگیهای خاص و مقدار معین بوده و در صورت افزایش و یا کاهش گاز دستگاه عملکرد آن دچار اختلال می شود.
طریقه عملکرد کولر گازی
سیکل تبرید به طور کلی یک مسیر یا حلقه بسته است و نیاز به گاز شهری ندارد. این مسیر از یک نقطه آغاز و در یک نقطه پایان مییابد. مسیر حرکت گاز کولر گازی در حالت سرمایش و گرمایش با یکدیگر متفاوت است. سیکل تهویه مطبوع از بخشهای مهمی نظیر کمپرسور، لوله مویی، شیر چهار طرفه، کنداسور، اوپراتور تشکیل شده است.
لازم به توضیح است که قطعه شیر چهارطرفه برای دستگاههای سرمایش و گرمایش مورد استفاده قرار میگیرد و در دستگاههای تک حالته نیازی به این قطعه وجود ندارد.
مسیر حرکت گاز در حالت سرمایش
در زمان استفاده از داکت اسپلیت یا همان کولر گازی مسیر حرکت گاز به این صورت است که از قسمت دهش یا همان دیس شارژ کمپرسور آغاز و وارد کنداسور شده و در پشت لوله مویی فشار و دمای آن افزایش مییابد. این فشار و دمای بالا در داخل کنداسور توسط موتور فن بیرونی متعادل شده و پس از عبور از لوله مویی وارد یونیت داخلی میشود.
لازم به توضیح است که گاز وارد شده به یونیت داخلی مخلوط مایع و گاز است و به صورت اسپری به داخل یونیت داخلی تزریق میشود و پس از گرفتن گرمای محیط، توسط مکش و یا ساکشن کمپرسور مجددا به داخل کمپرسور تزریق میشود. تا زمانی که دستگاه در حالت سرمایش تنظیم شده باشد این سیکل ثابت بوده و ادامه خواهد داشت. از بحث بالا این نتیجه را خواهیم گرفت که کولر گازی نیازی به گاز شهری ندارد.
مسیر حرکت گاز در حالت گرمایش
در حال حاضر بسیاری از دستگاهها به صورت دو حالته و سرمایش و گرمایش هستند. بسیاری از افراد علاوه براین که تصور میکنند کولر گازی دیواری یا دیگر کولر گازیها با گاز شهری کار میکند، براین باورند که گرمایش کولر گازی نیز با المنت حرارتی ایجاد میشود. جهت توضیح این مساله باید گفت که سرمایش و گرمایش در کولر گازی با حرکت مبرد و یا گاز مخصوص در یک فضای بسته صورت میگیرید و نیازی به المنت حرارتی ندارد.
زمانی که کولر گازی خود را در حالت گرمایش تتظیم میکنید یک قطعه اضافی به نام شیر چهار طرفه وارد مدار شده و جهت حرکت گاز را عوض میکند. در حالت گرمایش گاز دستگاه پس خارج شدن از قسمت دهش کمپرسور به یونیت داخلی وارد شده و در پشت لوله مویی فشار و دمای آن افزایش مییابد و در نتیجه شاهد تولید گرما در یونیت داخلی هستیم. پس از عبور از لوله مویی وارد کندانسور شده و دمای افزایش یافته گاز کاهش میآید و مجددا از طریق ساکشن یا مکش کمپرسور به داخل محفظه تراکم هدایت می شود. این سیکل تا زمان دریافت گرما ادامه خواهد داشت.
نوع گاز مورد استفاده در کولر گازی
مبردها و یا گازهای مورد استفاده در کولر گازی با یکدیگر متفاوت هستند. به طور کلی گاز کولر گازی باید دارای نقطه جوش پایین و نقطه اشباع بالا باشد. در گذشته از مبردهایی نظیر آمونیاک استفاده میشد. این گاز سمی بود و باعث آسیب به انسان میشد.
بعدها از مبردهایی نظیر گاز R22 استفاده کردند. این گاز اگر چه دارای نقطه اشباع بالایی بود اما با شیوه نامه های محیط زیستی مطابقت نداشت. به همین دلیل استفاده از آن محدود گردید. البته استفاده از این گاز به دلیل دارا بودن نقطه اشباع بالا هنوز مورد اقبال بسیاری از افراد است.
در حال حاضر بسیاری از کارخانههای مطرح تولید کننده تهویه مطبوع نظیر ایوولی به استفاده از مبردهایی نظیر R32 ،R290 ،R410 روی آوردند. این گازها علاوه بر اینکه دارای برودت بالایی هستند، دوستدار محیط زیست نیز میباشند و به لایه اوزون آسیبی وارد نمیکنند. پس ازاین صحبت این نتیجه را میگیریم که کولر گازی از گاز شهری استفاده نمیکند.