کولر گازی چطور کار می‌کند؟

کولر گازی چطور کار می‌کند؟

یکی از سوالاتی که ذهن هر کاربر کولر گازی ایوولی را به خود مشغول می‌کند، آن است که کولر گازی چطور کار می‌کند؟ برای پاسخ به این سوال باید با اجزای مختلف سیستم‌های تهویه مطبوع آشنا شویم. در این مقاله سعی شده است، تا اطلاعاتی جامع راجع به عملکرد کولر گازی در اختیار شما قرار بگیرد.

اجزای مختلف کولر گازی چطور کار می‌کند؟

برای اینکه متوجه شویم کولرگازی چطور کارمیکند،بایدبا مهم ترین بخشهای کولرگازی آشنا شویم.

مهم‌ترین بخش‌های کولر گازی یا اسپلیت عبارتند از: کمپرسور، کندانسور، لوله مویی، اواپراتور، شیر چهار طرفه، فن کندانسور، فن اواپراتور. هر یک از این اجزا وظیفه خاصی دارند. در صورت بروز مشکل برای هریک از این اجزا، سیستم دچار نقص شده و عملکرد دستگاه به طور کلی مختل می‌شود. در سطر زیر به جز طریقه عملکرد و وظیفه هر قطعه را توضیح خواهیم داد.

کمپرسور کولر گازی

از مهم ترین قسمتهایی که آشنایی با آن سبب میشود،متوجه شویم کولرگازی چطور کار میکند،کمپرسور کولرگازی است.

کمپرسور گرانترین و مهم‌ترین بخش یک کولر گازی است. این بخش به عنوان قلب یک سیستم تهویه مطبوع به حساب می‌آید، که وظیفه به چرخش درآمدن مبرد یا همان گاز را برعهده دارد. مسیر سیکل کولر گازی دیواری از قسمت دهش کمپرسور آغاز و با مکش آن پایان می‌یابد. به دلیل حساس بودن و گران قیمت بودن این بخش، از رله‌های امنیتی فروان جهت حفاظت کمپرسور استفاده می‌شود.

کولر گازی چطور کار می‌کند؟

نحوه‌ی عملکرد کندانسور کولر گازی

آشنایی با عملکرد کندانسور سبب میشود راحتر بفهیمم کولرگازی چطور کار میکند.

مسیر عبور مبرد بعد از کمپرسور از داخل کندانسور عبور می‌کند. به دلیل قرار گرفتن مبرد در پشت لوله مویی، فشار و دمای گاز افزایش یافته و  تقطیر می‌شود. در اصطلاح به این حالت، سوپرهیت یا فوق دما نیز گفته می‌شود. این عمل در حالت سرمایش کولر گازی با افزایش دما در کندانسور همراه است.

جهت خارج کردن گرمای کندانسور، از فن کندانسور استفاده می‌کنند. پس رسیدن دمای گاز به دمای مناسب و تبدیل شدن به مخلوط گاز و مایع مسیر سیکل ادامه پیدا خواهد کرد و از مسیر لوله مویی دنبال خواهد شد.

لوله مویی کولر گازی چیست؟

بعد از عبور مبرد از کنداسور، مرحله بعد عبور از لوله مویی است. لوله مویی از متراژ معینی لوله با قطر کم ساخته شده است که به دلیل داشتن قطر بسیار نازک (معمولا کمتر از یک میلیمتر) در اصطلاح به آن لوله مویی گفته می‌شود. این متراژ لوله معمولا به صورت یک حلقه درآمده و توسط یک لایه قیر و بست کمربندی محکم بهم متصل می‌شود.

وظیفه لوله مویی در سیکل کولر گازی پرتابل یا مدل‌های دیگر، همانند آن است که دستمان را جلوی یک شیلنگ آب بگیریم و آب با فشار بیشتر و به صورت پودری پرتاب شود، عمل می‌کند و دقیقا مبرد را به صورت مخلوط گاز و مایع به داخل اواپراتور پرتاب می‌کند تا در آنجا گرمای محیط را گرفته و سرما تولید نماید.

کولر گازی چطور کار می‌کند؟

اواپراتور کولر گازی

اواپراتور یا تبخیر کننده وظیفه تبدیل مبرد مایع را به گاز برعهده دارد. این قسمت در یونیت داخلی قرار گرفته و عمل سوپر هیت در این بخش اتفاق می‌افتد و یکی از اجزای مهم یونیت داخلی است. با عبور هوای گرم از داخل این قسمت و برخورد با رادیات‌های اپراتور دمای آن کاهش یافته و توسط فن داخلی به بیرون پرتاب می‌شود.

اواپراتور مسیر انتهایی سیکل کولر گازی است و پس از عبور مبرد از اواپراتور گاز مجددا از طریق اکومولاتور که یک بخش حفاظتی کمپرسور است وارد کمپرسور می‌شود و مجددا این چرخه ادامه خواهد داشت.

فن کندانسور کولر گازی

آشنایی با عملکرد کندانسور سبب می شود،راحتتر بفهمیم کولرگازی چطور کار کند.

از دیگر بخش‌های کولر گازی فن کندانسور است که وظیفه خارج کردن گرمای کندانسور به بیرون را بر عهده دارد. در صورت بروز اشکال در فن کندانسور گرمای اضافی سبب افزایش فشار در کمپرسور شده و در نتیجه رله‌های امنیتی کمپرسور وارد مدار شده و آن را از مدار خارج می‌کنند. میزان ابعاد فن کندانسور بسته به ظرفیت متغیر بوده و دارای ابعاد مختلفی است.

فن یونینت داخلی کولر گازی

یکی از اجزای مهم یونیت داخلی فن آن به حساب می‌آید که وظیفه جابجایی هوای محل نصب را برعهده دارد. شناختن این اجزا کمک می‌کند که بتوانیم آگاهانه برای خرید کولر گازی اقدام کنیم. این قسمت دارای سرعت‌های مختلف بوده و تابع نیاز کاربر قابل تغییر است. این فن به گونه‌ای طراحی شده است که از یک سمت مکش و از یک سمت دهش داشته باشد. همچنین این قسمت باعث ایجاد توزیع هوا و به چرخش درآمدن هوای محیط می‌شود .

شیر چهار طرفه کولر گازی

اگر قصد استفاده از گرمایش کولر گازی را دارید، شیر چهار طرفه جزو اصلی‌ترین بخش‌ها به حساب می‌آید. این بخش با تغییر مسیر حرکت گاز سبب ایجاد گرمایش در یونیت داخلی و ایجاد سرمایش در کندانسور می‌شود. شیر چهار طرفه توسط یک بوبین فعال شده و توسط فشار گاز موجود در سیکل سبب جابجایی تیغه‌های شیر می‌شود. لازم به توضیح است که دستگاه‌هایی که فقط دارای قابلیت سرمایش هستند فاقد این بخش هستند.آشنا شدن با عملکرد شیر چهار طرفه سبب میشود بتوانیم بفهمیم کولرگازی چطور کار میکند.

کولر گازی چطور کار می‌کند؟

بحث پایانی

حال که با قسمت‌های مختلف کولر گازی آشنا شده‌اید، می‌توانیم راجع به این موضوع که کولر گازی چطوری کار می‌کند توضیح مختصری بدهیم. همچنین ذکر این نکته لازم است که منظور از گاز و مایع عبارت است ازحالت مبرد، که می‌تواند به صورت مایع و یا گاز و مخلوط هر دو باشد. لازم به ذکر است که در ایوولی؛ علاوه بر کولر گازی می‌توانید از صفحه شوفاژ برقی هم دیدن کنید و محصولات را ببینید.

مبرد یا گاز کولر گازی جهت حرکت و شروع فرآیند از طریق کمپرسور وارد کندانسور شده و در پشت لوله مویی فشار و دمای آن افزایش می‌یابد. همین امر سبب تبدیل گاز به مایع شده و به صورت ترکیب مایع و گاز پس از عبور از لوله مویی به اواپراتور وارد شده و شروع به گرفتن گرمای محیط می‌کند.

در این حالت گاز مخلوط با مایع به بخار تبدیل شده و به شکل گاز در می‌آید. حال توسط مکش یا به اصطلاح ساکشن کمپرسور به داخل آکومولاتور کشیده شده و در صورت وجود مایع داخل آن، توسط آکومولاتور جدا شده و مبرد به شکل گاز وارد سیستم تراکم کمپرسور شده و متراکم می‌گردد. این سیکل تا زمان رساندن دمای محیط به دمای مدنظر و یا فرمان بیرونی ادامه خواهد داشت.

دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *